Loš zadah kod djece: Šta ga izaziva?

Halitoza ili loš zadah se često javljaju i kod odraslih i kod djece. Ukoliko ste to primijetili kod svog djeteta, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko faktora koji mogu uticati na to. Šta izaziva loš zadah kod djece?

Šta izaziva loš zadah kod djece?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih dijete može imati loš zadah jesu suva usta. Na primjer, ukoliko dijete ima problem sa sinusima i zapušen nos i usljed tog problema diše na usta, to povećava rizik da se u njegovim ustima razvijaju bakterije.

Ostaci hrane: Strani predmet u ustima, poput ostataka hrane ili neki drugi predmet koje je vaše dijete stavilo u usta ili nos može izazvati loš zadah. Ovo je posebno uobičajeno kod vrlo male djece koja često stavljaju različite stvari u nos.

Loša higijena: Neke bakterije postoje u ustima djeteta i stupaju u interakciju sa hranom koja se zadržava između zuba, na desnima, jeziku, površini krajnika i grlu kod vašeg djeteta. Sve to može uzrokovati loš zadah, posebno ukoliko je hrana predugo u ustima.

Karijes, kamenac i zubni apsces (gnojni čep u tkivu oko zuba ili ispod zuba) mogu uticati na dječije zube u bilo kom uzrastu i izazivati loš zadah.

Hrana koja se osjeća, poput bijelog i crnog luka mogu privremeno uticati na dječiji dah.

Prehlada ili bolest takođe mogu uticati na loš zadah kod djece. Infekcija sinusa, upala krajnika ili sezonska alergija mogu izazvati loš zadah. Neka djeca koja imaju problem sa refluksom takođe imaju loš zadah.

Šta možete uraditi po tom pitanju?

Najčešće je odgovor u dobroj oralnoj higijeni. Ukoliko se radi o bebi, probajte da mu brišete ili perete desni i zube nakon svakog hranjenja i pre spavanja. Nema potrebe da u ovom uzrastu koristite pastu za zube. Ukoliko dijete više nije beba, perite mu zube i naučite ga da ih sam pere bar dva puta dnevno. Dok ne napuni 2 godine dajte djetetu samo malo paste za zube, a nakon njegovog drugog rođendana počnite sa većim dozama paste.

Veoma je bitno još od malih nogu dijete navikavati na redovne stomatološke preglede. Osim što ćete biti sigurni da su zubi vašeg djeteta zdravi i čisti, pomoći ćete djetetu da stvori naviku redovnog odlaska kod zubara i razbićete mu strah koji se javlja kada dijete nije dovoljno naviknuto na ovu vrstu pregleda. Ukoliko su svi zubi vašeg djeteta zdravi, a vi i dalje primjećujete loš zadah, odvedite ga na pregled kako biste utvrdili da nema neki drugi zdravstveni problem.

Ako beba sisa palac i ima igračke koje voli da stavlja u usta, potrudite se da mu ruke uvijek budu čiste, kao i te igračke. Ukoliko beba koristi dudu, vodite računa da uvijek bude sterilisana.

Nemojte sramotiti svoje dijete zbog ove pojave jer je česta i dešava se mnogim bebama i djeci. Veoma je bitno da pokušate da nađete uzrok kako bi se problem što prije rješio i kako biste bili sigurni da je sve u redu sa njegovim zubima i zdravljem. Obratite se stomatologu ili ljekaru za sva pitanja koja imate.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *