Kolostrum za djecu – kada se javlja i sve što treba da znate

  • Početna
  • mama
  • Kolostrum za djecu – kada se javlja i sve što treba da znate

Bez obzira na to što kolostrum nije zrelo majčino mlijeko, veoma je važan. Zbog njegovo sastava, kolostrum je izuzetno bitan u prvim danima novorođenčeta. Doprinosi rastu, razvoju, utiče na imuni sistem i štiti bebu od raznih bolesti.

Počinje da se proizvodi kada buduće mame dođu u 16. nedjelju trudnoće. Nema razloga da se plašite ako primijetite žućkaste tragove na vašem brushalteru, hormoni rade i to je sastavni dio trudnoće.

Šta je kolostrum?

Kolostrum može biti žute ili bijele boje, a smatra se najsavršenijom hranom za bebe. Prepun je vitamina, minerala i proteina. Ono što je veoma zanimljivo je da beba uzima kolostrum samo nekoliko dana, potom prelazi na majčino mlijeko. Međutim, uticaj na razvoj bebe, pogotovu tokom prvih 12 mjeseci je nevjerovatan. Sadrži visok procenat imunoglobulina, te je ključan za zaštitu djeteta od infekcija i bolesti.

Kada se javlja kolostrum?

Počinje da se proizvodi kada dođe 16. nedjelja trudnoće. Grudi tokom trudnoće su osjetljive i postepeno postaju veće, a tada se dešava laktacija (početak stvaranja mlijeka). Imajte na umu da laktacija nije ista kod svake trudnice. Kod nekih kolostrum može da se javi tokom trudnoće, s druge strane, postoji i mogućnost da se primijete tek poslije porođaja. Iako pojava kolostruma umije da zabrine buduće mame, nema razloga za to.

Kako kolostrum izgleda?

Boja i izgled kolostruma se razlikuje. Može biti gust i lepljiv, a ujedno rijedak i vodenast. Što se tiče boje, ona se razlikuje. Nekada je bijele, a može da bude žućkast / narandžast. Beta karoten utične kako će kolostrum izgledati. Kakav god da je, ne treba da brinete. Kolostrum se razlikuje od osobe do osobe.

Zašto je kolostrum dobar za bebe?

Poslije porođaja sastav kolostruma se ne mijenja 30 sati! Sastojci su prosto nevjerovatni, zato i ne čudi što ga mnogi smatraju savršenim. Evo šta sve čini kolostrum:

  • Proteini
  • Masti
  • Bijela krvna zrnca – imaju ulogu da štite bebe od virusa, bakterija i raznih bolesti
  • Minerali – natrijum, magnezijum, gvožđe, cink i fosfor su samo neki od minerala za jačanje imunog sistema.
  • Vitamini

Napominjemo da su ovo najvažniji sastojci, ima ih znatno više.

Svi sastojci imaju nevjerovatan uticaj na razvoj bebe, naročito u prvoj godini života. Osim pomenutih benefita, kolostrum utiče naizbacivanje bilirubina, a time se smanjuje rizik od žutice kod beba.

Koja je razlika između kolostruma i mlijeka?

Razlika koju ćete odmah uočiti je da se prvo mlijeko razlikuje po boji i strukturi od mlijeka koje će se pojaviti nekoliko dana poslije porođaja. Kolostrum je uglavnom žućkaste boje i gust, dok je mlijeko rijeđe i bijele boje. Mlijeko ćete dati bebi tek par dana poslije porođaja.

Kada se treba obratiti ljekaru u vezi sa kolostrumom?

Ljekaru treba da se javite ako uočite da je curenje intezivnije, takođe ako primijetite krvavi iscjedak. Iako djeluje zabrinjavajuće, dešava se da to nije ozbiljno, ali za svaki slučaj posjetite doktora. Tokom trudnoće mogu se dogoditi razne stvari koje nisu nužno znak za uzbunu, ali uvijek je bolje provjeriti.

Dakle, kolostrum je najbolja stvar koju možete dati svojoj bebi. Njegov uticaj na razvoj i rast bebe je nemjerljiv.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *