Koliko dugo majčino mlijeko smije da bude u flašici?

  • Početna
  • mama
  • Koliko dugo majčino mlijeko smije da bude u flašici?

Sa svakim novim djetetom dolazi mnogo pitanja, a kako se čuva majčino mlijeko je jedno od najčešćih. Koliko dugo majčino mlijeko smije da bude u flašici na sobnoj temperaturi, da li je bezbjedno da beba pije mlijeko iz prethodno popijene flaše, kako znati da li je mlijeko još uvijek dobro – sve su to pitanja koja dolaze sa novorođenčetom.

Koliko dugo majčino mlijeko smije da bude u flašici?

Ako se pitate da li se majčino mlijeko smije držati na sobnoj temperaturi, odgovor je da. Ispumpano majčino mlijeko može se držati na sobnoj temperaturi neko vrijeme prije nego što se konzumira ili ohladi. Mada, postoji nekoliko ograničenja. Važno je da budete sigurni da koristite odgovarajuću posudu za skladištenje. Uvijek ga treba čuvati u posudama koje su dobro očišćene toplom vodom sa tečnošću i osušene prije upotrebe. Ove posude mogu biti napravljene od stakla ili plastike.

Sobna temperatura otprilike podrazumijeva 25 stepeni Celzijusa, a u svrhu bezbjednog skladištenja majčinog mlijeka, sobna temperatura može iznositi između 10 i 25 stepeni.  Sobna temperatura zavisi od godišnjeg doba i lokacije, o čemu treba razmišljati kada je riječ o ovome. Potrebno je i paziti da majčino mlijeko ne bude pored prozora tako da sunce stvara toplije okruženje nego što bi trebalo.

Najduže, majčino mlijeko na sobnoj temperaturi smije ostati do 4 sata. Međutim, može biti nekoliko varijacija u tome. Sve zavisi od okolnosti. Majčino mlijeko može ostati i duže ukoliko se drži u vrlo čistoj posudi i na nižoj temperaturi.

Šta ako mlijeko ostane duže na sobnoj temperaturi?

Većina roditelja uvijek slijedi pravilo od četiri sata, ali zapravo, to koliko će mlijeko dugo biti napolju zavisi i od zdravlja vaše bebe. Najčešće se preporučuje da se majčino mlijeko baci ukoliko je bilo na sobnoj temperaturi duže od šest do osam sati, a da se majčino mlijeko koje je na sobnoj temperaturi bilo između četiri i osam sati daje samo zdravim donošenim bebama. To se preporučuje zbog toga što su nedonoščad izložena većem riziku od infekcije zbog nezrelog imunološkog sistema.

Kako znati da li je mlijeko pokvareno?

Takođe, nekada mlijeko može biti i kraće na sobnoj temperaturi, ali da se osjeća loše ili da ima ukus kao da je pokvareno. Ove faktore takođe treba provjeriti. Jedan od rizika je i stvaranje i rast bakterija što se ne može otkriti vizuelnim pregledom.

Kako bezbjedno čuvati majčino mleko?

Svježe ispumpano majčino mlijeko može se čuvati u frižideru četiri dana, a može se čuvati u zamrzivaču između 6 i 12 mjeseci. Nakon što mlijeko izvadite iz zamrzivača i ono se odmrzne, možete ga ostaviti jedan do 2 sata na sobnoj temperaturi, ili 24 sata u frižideru. Jednom odmrznuto mlijeko ne smije se ponovo zamrznuti.

Ne bi trebalo skladištiti previše mlijeka odjednom u istu posudu, kako, u slučaju propadanja, ne bi propala prevelika količina mlijeka. Kada zamrzavate mlijeko, obavezno naznačite datum.

Izmlazanje i čuvanje majčinog mlijeka je veliki posao i roditelji koji to rade zaista imaju mnogo volje. Ukoliko imate pitanja oko toga, najbolje bi bilo da se konsultujete sa ljekarom.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *