Kako ojačati djetetov imunitet tokom zime?

Hladno vrijeme, duži boravak u zatvorenom prostoru, sezona virusa i prehlada…su faktori koji slabe imunitet kod najmlađih pa su razboljevanja česta tokom zimskih mjeseci.

Preventivno jačanje prirodne odbrane organizma  postiže se  kombinovanim djelovanjem i izborom pravih preparata koji obezbjeđuju nedostajuće vitamine i minerale.

Pojačan unos vitamina D tokom zimskih mjeseci

Vitamin D se stvara u našem tijelu pod uticajem sunčeve svjetlosti i utiče na pravilan razvoj organa, a naročito kostiju, zuba, mišića i imuniteta naročito u najmlađem dobu.

Pedijatri zbog toga preporučuju unos preparata koji sadrže vitamin D tokom hladnijeg perioda godine jer je obdanica znatno kraća, a djeca se manje provode vremena na direktnom suncu.

U prvim godinama nedostatak može da ostavi velike posljedice pa se preporučuju kapi i vitamini, a naročito D3 vitamin od oktobra do marta kada prirodni nivo vitamina raste usljed veće izloženosti suncu.

Zdrava užina sa najboljim izvorom vitamina i minerala

Djeca starija od 6 mjeseci po preporuci pedijatra mogu da piju dodatak redovnoj ishrani koji je bogat vitaminima i mineralima za zdrav razvoj.

Pored vitamina C i D, Omega – 3 masne kiseline, dodaci ishrani odlično djeluju na imunitet i kroz jedinstvenu mješavinu prebiotika za jačanje crijevne fluore i bolje varenje.

Dobre bakterije u crijevima su direktno povezane sa jakim imunitetom jer se 70% imunitetskih ćelija nalazi baš u digestivnom traktu. Da bi mališani bili otporni na viruse i bakterije moraju da imaju zdravu probiotsku kulturu i da je ne narušavaju usljed bolesti.

Djete će imati i bolje varenje i bolji apetit ako konzumira odgovarajući dodatak ishrani, a to je preduslov zdravog psiho-fizičkog razvoja.

Pojačana zaštita od prehlada tokom zime

Najmlađi su izloženi većem broju virusa i bakterija tokom zime boravkom u kolektivima, kraćim boravkom napolju i manjim unosom raznovrsne hrane.

Ipak, tokom hladnih mjeseci se može pojačati prava zaštita kroz pojačanu higijenu i stvaranje dobrih higijenskih navika kod djeteta.

Pranje igračaka i češće brisanje površina koje dijete dotiče je odličan način za sprječavanje širenja virusa naročito dok dijete pokazuje simptome razboljevanja.

Adekvatna toaleta nosa se može naučiti u što ranijem periodu, a osim redovnog brisanja nosića, važno je i često prati ruke što će smanjiti šansu za zaražavanje kontaktom sa izvorima zaraze.

Raznovrsna ishrana, dovoljno sna i zdrava fizička aktivnost donose jak imunitet tokom cijele godine

Hrana bogata vitaminima i mineralima donosi najbolji izvor vitamina za jačanje organizma pa je i zimi važno unositi namirnice koje će jačati krvnu sliku i otpornost tijela.

Tople čorbe, više povrća, sezonsko voće svaki dan je dovoljno da se tokom zime unese optimalan nivo vitamina i zdrave kalorije za rast i razvoj mališana.

Djeci je potreban i san u najmlađim danima, a redovan dnevni odmor će pomoći da dijete povrati energiju i održi jak imunitet. Uz to, dovoljno fizičke aktivnosti i boravak na čistom vazduhu osigurati će zdrav razvoj i tokom hladnijeg perioda godine.

Česte prehlade su sastavni dio odrastanja, ali kraće traju i brže prolaze uz pravilno jačanje imuniteta. Prateći savjete pedijatra, izbor najboljih preparata i raznovrsne hrane dobija se najbolji osnov za zdrav rast i razvoj djeteta u najosetljivijem dobu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *