Kako lječiti zelenu stolicu kod beba?

Potpuno je prirodno da su roditelji u prvim mjesecima zabrinuti i da obraćaju pažnju na najrazličitije detalje s obzirom da se prvi put nalaze u ovoj ulozi. Ono što je važno znati, jeste da je pojava zelene stolice kod bebe česta i da ne mora odmah paliti alarm za brigu.

Pojava zelene stolice kod beba

Kod beba koje isključivo jedu majčino mlijeko od sastava mlijeka zavisiće i boja stolice. Normalna boja bebine stolice je od svijetlo smeđe do tamno smeđe ili braon. Boja stolice može varirati iz više razloga. Jedan od razloga su namirnice koje je majka unosila prethodnih dana. Preko majčine ishrane sve hraniljive materije se prenose i na bebu. Baš iz tih razloga savjetuje se ženama koje doje svoju bebu da se zdravo hrane kao i da unose veću količinu sirovog voća i povrća. Iz navedenih razloga može varirati boja stolice kod beba. U ovom slučaju dijete nema tegobe, a boja stolice zavisi od ishrane majke.

Veća djeca pored mlijeka u svoj organizam unose i čvrstu hranu, pa opet, od sastava unijete hrane zavisiće i boja stolice. Problem predstavljaju pojave zelene stolice kod beba i djece koja nisu koristila zeleno veće i povrće. Tačnije, zelena boja nije produkt ishrane nego nečeg drugog. Obično se zelena stolica kod beba i djece javlja usled dijareje. Tačnije, hrana se miješa sa žuči i kasnije mijenja. Zbog brzog pražnjena crijeva, nema dovoljno vremena da se lijepo razgradi i da stajanjem u tankom crijevu promijeni boju u braon. Česte stolice povećavaju brzinu protoka kroz crijeva, pa tako nema vremena da se pojedena hrana lijepo svari.

Još jedan razlog nastajanja zelene stolice je gladovanje kod beba i djece. Djeca iz različitih razloga odbijaju hranu. Sa smanjenim unosom hrane dolazi do odsustva masti. Kada organizam nama dovoljnu količinu hrane koju je potrebno da vari, javlja se zelena stolica.

Takođe, jak mlaz dotoka majčinog mlijeka može izazvati pjenušavu, zelenu stolicu kod beba.

Liječenje zelene stolice kod beba i djece u kućnim uslovima

Zelena stolica kod beba i djece nije nešto što je alarmantno. To je normalna i česta pojava. Ali svakako pojava koja bi se trebalo pratiti. Ukoliko beba ima duže od tri ili četiri dana zelenu stolicu, potrebno je da se roditelji obrate pedijatru. Kada je kućno liječenje u pitanju, važno je da roditelji povećaju unos vode svojoj bebi. Imajući u vidu da voda sačinjava više od 70% stolice, a da ostatak čine bjelančevine, nesvareni ostaci žitarica, celuloza, bakterije i sl. Pored povećanog unosa vode, kada je riječ o zelenoj stolici kod beba, bilo bi dobro da roditelji promijene i ishranu djeteta. Zelena stolica kod beba obično nastaje za vreme dijareje. Kada do toga dođe, kreira se novi režim ishrane. U ishranu se uvrštava kuvano povrće, pirinač i pirinčana vodica, zatim domaća, ali ne i masna supica. Savjetuje se i hranjenje djeteta supom iz kesice (bez rezanaca). Ovo su namirnice koje se daju djeci koja jedu čvrstu hranu, dok je kod beba situacija drugačija. Ukoliko beba unosi hranu putem dojenja, važno je da mama obrati pažnju na hranu koju jede.

Kada je potrebno odvesti bebu kod ljekara?

Kao što je već rečeno, povremena zelenkasta stolica ili pojava sluzi su normalna pojava kod beba i djece. Ukoliko do toga dođe, liječenje ne zahtijeva poseban vid terapije.

Međutim ukoliko beba ili dijete uz pojavu zelene stolice imaju i druge simptome kao što su: povišena temperatura, povraćanje ili malaksalost važno je da se dijete odvede kod ljekara.

Pojava proliva uz zelenu stolicu može nagovijestiti da je riječ o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. U ovakvim situacijama beba se može normalno hraniti formulom ili dojenjem. Majčino mlijeko sprečava dehidrataciju, tako da će unos majčinog mlijeka dodatno prijati bebi.

Raspoloženje bebe kada ima zelenu stolicu

Preveliko nerasploženje kod roditelja može se prenijeti na dijete. Pojava zelene stolice uticaće na raspoloženje bebe, ona će biti osjetljivija i plačljiva. Takođe, zbog zelene stolice kod beba se mogu javiti i grčevi u stomačiću koji će se takođe odraziti na njeno raspoloženje. Kako bi se beba umirilia, preporučuje se nošenje bebe tako što će njen stomak biti okrenut do roditelja. Takođe, kako bi se umirio bebin stomačić, može se staviti topla pamučna pelena do stomaka i tako se isti zagrijati.

Zaključak: zelena stolica kod beba je česta i normalna pojava. To je pojava koja se izaziva promjenom hrane kod majke, promjenom hrane kod djeteta, virusnom infekcijom ili prehladom. Svakako, nakon dva ili tri dana od konstantne pojave zelene stolice, roditelji bi svoju djecu trebalo da odvedu kod ljekara.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *