Dječji kašalj: kako ga liječiti kod kuće i kada posjetiti ljekara?

  • Početna
  • tata
  • Dječji kašalj: kako ga liječiti kod kuće i kada posjetiti ljekara?

Kašalj je najčešći simptom bolesti, a često se pri samoj pojavi ignoriše pod pretpostavkom da će sam nestati ili da se radi tek o usputnoj bolesti koja će proći u tren oka. Ipak, običan se kašalj može pretvoriti u kroničan, a nastaje jer nije adekvatno liječen.

Najčešće kašalj dijelimo prema njihovoj zvučnoj manifestaciji, pa tako razlikujemo dva osnovna tipa: suhi i produktivni kašalj. Uzroci kašlja su raznoliki, no među uzroke kašlja u djece na prvom mjestu spadaju infekcije gornjih disajnih puteva koje su najčešće uzrokovane virusima. Kod infekcija se obično nađe produktivni kašalj uz simptome poput sekrecije iz nosa i povišene tjelesne temperature. Suhi kašlalj takođe može biti uzrokovan infekcijama, ali kod njega, pogotovo ako duže traje, ponekad uzroke treba tražiti i u sklopu drugih organskih sastava.

Drugim riječima, kao moguće uzročnike, pogotovo kod djece, navodi kako se ne radi samo o bolestima dišnih putova, poput astme, upale pluća, sinusitisa i prehlade, već uzrok može biti i problem u nekim drugim organskim sustavima, poput kardivaskularnih problema (srčane greške) i gastrointestinalnih, kao što je refluks.

Budući da su u dječjoj populaciji infekcije vrlo česte, pogotovo kada djeca tek krenu u kolektiv (jaslice, vrtići, škole), očekivano je da u takvim okruženjima, u kojima se onda infekcije prenose unutar skupine koja dijeli isti prostor, djeca često mogu doći u doticaj i zaraziti se virusnim i bakterijskim uzročnicima koji onda najčešće daju tipičnu sliku prehlade. Kod kroničnog kašlje u dječjoj dobi pak, najčešće su u pozadini bolesti poput astme, povećanih krajnika, gastroezofageanog refluksa (GER)isl.

Treba imati na umu da u nekim slučajevima, na primjer nakon opsežnih upala pluća,kašalj može trajati jako dugo (u literaturi se opisuju slučajevi gdje on može trajati i do 6 mjeseci), ali uglavnom je tada ipak manjeg intenziteta i učestalosti nego za vrijeme aktivne bolesti. Neadekvatno liječenje naravno i samo može dovesti do kašlja, ali puno češće je zapravo u pozadini tegoba vezana uz primarnu patologiju koja uz nepravilno zbrinjavanje usporava oporavak i nestanak simptoma.

Kada posjetiti liječnika?

Kako bi se na vrijeme i pravilno liječio, važno je što prije identifikovati glavni uzrok kašlja, kao i postoje li druge tegobe.

  • Ako se radi o kašlju uz sumnju na strano tijelo u disajnim putevima, kašlja uz cijanozu (plavo obojenje kože i sluznica) u području oko usta ili u licu, intenzivnog kašlja u kojem se dijete jako napreže ili je klonulo, svakako je potrebno javiti se liječniku.
  • Kašalj koji traje oko 3-4 dana još nije zabrinjavajući, pogotovo ako su prisutni simptomi naznaka infekcije gornjih dišnih putova. Tada bi roditelji trebali poduzeti osnovne mjere koje su im dostupne i kod kuće: održavati prohodnost dišnih putova čišćenjem nosa, ukapavanjem kapi za nos, snižavanjem temperature u slučaju febriliteta antipireticima, oblozima, tuširanjem.
  • Ako se opšte stanje djeteta pogorša, ili kašalj traje duže vremena bez poboljšanja, potrebno je najprije javiti se nadležnom ljekaru ili u dežurni dom zdravlja, jer je većinu takvih tegoba moguće riješiti već na primarnoj razini, a ako je dijete vitalno ugroženo (potrebna mu je trenutna i neodgodiva liječnička pomoć zbog mogućih trajnih posljedica po zdravlje), tada bi se u što kraćem vremenskom roku trebalo javiti u najbližu dežurnu hitnu službu.

Liječite kašalj kod kuće

Za kućno smirivanje kašlja, predlažu se sljedeće mjere, a one su:

  • obilna hidracija, pogotovo kod povišene tjelesne temperature radi sprječavanja dehidracije i ublažavanja respiratornih tegoba
  • održavanje prohodnosti disajnih puteva čišćenjem nosa, fizikalna terapija u smislu mehaničke potpore iskašljavanju pogotovo kod produktivnog kašlja, a vlaženje usta i ždrijela kod suhih kašljeva
  • kod intenzivnih suhih kašljeva ponekad pomaže izlaganje hladnom zraku, snižavanje temperature sobe u kojoj dijete spava i vlaženja prostora u kojima boravi
  • uravnotežena prehrana, kako djeca ne bi bila zakinuta za vitamine, minerale i ostale tvari neophodne za zdrav rast i razvoj

Hroničan kašalj

Pacijentima koji dolaze s problemom akutnog kašlja najprije se savjetuje da opštim mjerama smanje intenzitet kašlja i daju potporu organizmu djeteta da se samostalno izbori protiv infekcije. Ako je uzročnik bakterijski, tada se u terapiju, prema preporuci liječnika, uvodi i antibiotik. Kod djece s kroničnim kašljem (kašljem koji traje dulje od 4-6 tjedana) stvari su nešto složenije. Tu moramo identifikovati glavni uzrok, ali i dalje nam je na prvom mjestu savjetovanje, jer često imamo pacijente koji kašlju dugo zbog svoje osnovne bolesti, a to su obično djeca s astmom ili hipertrofijom adenoida (trećeg krajnika), te ima je ponekad dovoljno dati preporuke kako korigirati doze lijekova koje inače redovno uzimaju.

.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *