Dehidracija kod djece: Simptomi i kako da se izborite sa njom?

  • Početna
  • tata
  • Dehidracija kod djece: Simptomi i kako da se izborite sa njom?

Unos tečnosti je veoma važan i za odrasle i za djecu. Ipak, djeca ne žele uvijek da piju vodu, čak ih je nekad i teško „natjerati“ na to. Međutim, dehidracija kod djece je opasna i stoga morate pronaći način kako da dijete pije vodu.

Dehidracija kod djece: Simptomi

Vaše dijete mora da održava pravilan unos tečnosti. Posebno kada je toplo vrijeme ili kada djetetu nije dobro zbog dijareje ili bolesti.  Obratite pažnju na to koliko vode dijete pije, kao i na to koliko često ide da mokri i da li mu je urin tamniji nego što bi trebalo. Osim toga,dječje usne i usta mogu biti suve, a takođe će proizvoditi i manje suza ili će oči izgledati upalo. Naravno, vaše dijete će i biti žedno u ovom trenutku. Kod beba fontanela može biti udubljena, a kako dehidracija postaje jača, to se može pogoršati i sa ubrzanim pulsem i plitkim disanjem.

Dehidracija kod djece: Kako se izboriti sa njom?

Majčino mlijeko je odlično za rehidraciju ako još uvijek dojite. Osim toga, ako je dijete starije od tri mjeseca, u konsultaciji sa ljekarom možete djetetu dati kesicu sa rehidratacionom soli koja se pije sa vodom. Ovo možete nabaviti i u apoteci.

Ako dijete povraća, dajte mu gutljaje tečnosi na svakih nekoliko minuta jer neće moći da popije veliku količinu vode odjednom. Takođe, za bebe se često preporučuje korišćenje šprica i davanje 5ml tečnosti svakih pet minuta. Ako to mogu da tolerišu posle sat vremena, pokušajte da povećate količinu. Ako je dijete previše pospano ili letargično, obavezno se obratite ljekaru.

Prevencija dehidracije

Do dehidracije neće doći ukoliko vaše dijete dobija dovoljno tečnosti, posebno kada ima temperaturu ili je bolesno. Malom djetetu je potrebo oko 1,3 litara tečnosti svaki dan (oko 5 šolja) što uključuje mlijeko, vodu i sve što je potrebno za kuvanje i hranu. Uvijek uz sebe imajte flašicu sa vodom da bi dijete moglo da je pije kada je žedno.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *