Savjeti kako uspavati bebu: 5 provjerenih načina

 • Početna
 • tata
 • Savjeti kako uspavati bebu: 5 provjerenih načina

“Spava kao beba” možda jeste opis za nekoga ko brzo zaspi i ima lijep i miran san, ali je, složiće se mnogi roditelji, ova izreka često daleko od istine! Srećom postoje razni načini da okrenete situaciju u svoju, a i bebinu korist.

Metode uspavljivanja bebe

Uspavljivanje beba nošenjem u naručju je prisutno otkad postoji i ljudska vrsta. Nošenje, pjevušenje i maženje bebe je uvijek dobra taktika za umirivanje i uspavljivanje, gotovo da nikad ne omane. Međutim, kako beba raste, uspavljivanje u naručju postaje sve teže i napornije.

Razvoj metodologije samostalnog uspavljivanja bebe će doživjeti svoj procvat 50-ih i 80-ih godina XX veka u zapadnom svijetu, ali iz drugih razloga u odnosu na pre 100 godina. Tada se smatralo da će se djeca na taj način razmaziti i bespotrebno navići na nošenje u naručju. Ovo je naravno daleko od istine jer sa nježnošću i ljubavlju ne možete pretjerati i jer je ovo faza koja će neminovno proći kako beba raste.

Trening samostalnog uspavljivanja bebe

Idealno vrijeme za otpočinjanje sa treningom uspavljivanja jeste između navršenog 4. i 6. mjeseca jer je tada beba već izbacila noćni obrok i očekuje se da joj noćni san traje između 6 i 8 sati, ali i nije još jasno povezala tješenje od strane roditelja sa uspavljivanjem. Ovo naravno ne podrazumijeva da se trening samostalnog uspavljivanja ne može započeti i poslije 6 mjeseci, samo može biti malo izazovnije, jer su starije bebe već stekle neke navike vezano za uspavljivanje.

Savjeti za uspješan trening uspavljivanja

Primjenite neke od ovih savjeta da vaš trening uspavljivanja protiče što nesmetanije:

 • pripremite se unaprijed, fizički i psihički
 • smjenjujte se tokom treninga uspavljivanja
 • budite strpljivi i dosljedni
 • prilagodite se bebinom ritmu spavanja i budnosti
 • napravite ritual pred spavanje. Većina roditelja odlučuje se da to bude period posle večernjeg kupanja. Da bi beba bila opuštena, kupka treba da bude prijatna,  najbolje blaga, biljna, bez vještačkih mirisa i sastojaka.
 • bebu nahranite i presvucite prije treninga uspavljivanja
 • spustite bebu u krevetić pospanu, a ne uspavanu
 • ne žurite da provjerite bebu na prvi njen plač
 • ne koristite trening uspavljivanja za odvikavanje od noćnog obroka

Trening uspavljivanja odložiti ako kod bebe postoji:

 • potreba za noćnim obrokom
 • razvojne promjene (grčevi, nicanje zuba, regresija sna i dr.)
 • promjena dnevne rutine
 • premorenost
 • razdražljivost i plačljivost
 • bolest

Koje su koristi od treninga samostalnog uspavljivanja?

Koristi od treninga samostalnog uspavljivanja su višestruke, a negativni efekti ne postoje. Naprotiv, on ima važnu ulogu u kasnijem pravilnom psihološkom razvoju djeteta.

Ne samo što više nećete morati da nosite bebu koja vremenom neminovno postaje veća i teža, već ćete i svim ukućanima obezbjediti kvalitetniji san. Kako? Osim što ćete bebi pomoći da se brže uspava, ona će se sama ponovo brzo uspavati ako se probudi tokom noći bez vaše pomoći ili drugih pomagala (varalica, flašica, muzička vrteška i dr.).

Gledano na duge staze, kvalitetan san pozitivno utiče na raspoloženje i pažnju djeteta te djeca koja su u ovom smislu uskraćena češće imaju probleme sa ponašanjem, učenjem, pa i sa noćnim umokravanjem i noćnim strahovima.

Naravno, problemom spavanja bavili su se i stručnjaci. Nekoliko kliničkih studija potkrijepilo je pretpostavku da samostalno uspavljivanje bez flašice uz miran i čvrst san smanjuju rizik od pojave gojaznosti u djetinjstvu, ali i odraslom dobu. Opet se pitate kako? Stručnjaci vjeruju da ukoliko beba nauči da se uspavljuje uz flašicu, kasnije može povezivati san sa prethodnim obrokom bez obzira što je večera  prošla. Takođe, beba koja čvrsto spava, noću se ne budi da jede i ima bolji metabolizam.

Kako odabrati metodu uspavljivanja bebe?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti.

Jednostavno rečeno, morate naći onu tehniku uspavljivanja koja vama i vašoj bebi najviše odgovara.

Budite spremni na to da će se način uspavljivanja možda mijenjati kako beba raste, kao i da će biti trenutaka kad vam se čini da ništa ne pomaže. Možda ćete na kraju osmisliti sopstvenu metodu koja je neka kombinacija dole opisanih, ali vama savršeno odgovara. Kako god bilo, ne odustajte, budite uporni i imajte na umu da su bebe i mala djeca vrlo promjenljiva kategorija. Dinamika promjena u gotovo svim sferama dječjeg rasta i razvoja je velika te zato ništa treba uzimati “zdravo za gotovo”.

Proučite dole navedene metode i videćete da trening samostalnog uspavljivanja nužno ne uključuje mnogo bebinih suza i maminog stresiranja.

1. Metoda “Cry it out”

Ovo je najstarija metoda uspavljivanja bebe i bez sumnje je najstroža. Podrazumijeva puštanje bebe da plače praktično dok se ne uspava.

Većina roditelja smatra ovu metodu vrlo stresnom i ona definitivno nije za one koju su “mekog srca”. Takođe, nailazi i na neodobravanje kod određenog dijela stručnog svijeta i vjerovatno će  biti napuštena u nekom momentu jer su se iz nje razvile druge metode kontrolisanog plača. Velika većina roditelja, može da izdrži plač bebe od 5 do najviše 10 minuta.

Ukoliko pokušate sa ovom metodom,  ne ostavljajte bebu da plače duže od navedenog vremena i ako poslije nekoliko dana nema pomaka pokušajte sa nekom drugom metodom.

2. Ferber-ova metoda

Ovu metodu je razvio istoimeni ljekar, dr Ričard Ferber i zapravo predstavlja unapređenu verziju prethodne metode i samim tim je prihvatljivija roditeljima.

Beba se stavlja na spavanje uvijek u isto vrijeme svakog dana, a roditelj potom napušta sobu i obilazi bebu u određenim vremenskim intervalima. Prvi obilazak prvog dana je posle 3 min, a zatim poslije 5-10-10 min i tako dalje, da bi se narednih dana ovi vremenski intervali postepeno produžavali za 2-5-10-15-20 minuta.

U sobu ulaziti samo ako beba plače, ukoliko negoduje i kenjka suzdržite se i sačekajte, možda će se sama umiriti. Cilj ulaska jeste da se beba utješi riječima ili dodirivanjem, ali bez uzimanja u ruke i bez hranjenja. Vrijeme zadržavanja kod bebe ne treba da bude duže od 2-3 min.

3. Metoda stolice

Ova metoda, za razliku od prethodne dve, dozvoljava roditelju da bude prisutan u sobi s bebom dok ona ne zaspi.

Roditelj sjedi na stolici pored krevetića i bebu smije da umiruje riječima i maženjem, ali bez da je uzima u naručje. Kad se beba umiri, stolica se postepeno udaljava od krevetića dok beba više ne može da je vidi, ali roditelj ne napušta sobu. Ako beba u tom trenutku zaplače, stolicu treba primaći, ali bebu ni u jednom trenutku ne uzimati u naručje.

Nezgodna stvar kod ove metode jeste da beba može da se uznemiri ako se kojim slučajem probudi i vidi da niste pored nje.

4. “Bedtime fading” metoda

Ukoliko ste od onih osetljivijih roditelja kojima teško pada plač bebe, vjerujem da će vam se ova metoda više dopasti od prethodnih jer dozvoljava uzimanje bebe u naručje. Naziv ove metode baš nije lak za prevesti, ali znači otprilke “na korak do sna”.

Suština ove metode je u praćenju bebinog ritma spavanja i budnosti i da se shodno tome stavlja na spavanje kad je vrlo pospana, jer su tad veće šanse da će se sama uspavati.

Ako beba zaplače, uzima se u naručje da se umiri i ujteši, ali ne duže od 30 min. Ukoliko se umiri i ranije, odmah je spustiti u krevetić.

“Bedtime fading” metodu možete prilagoditi tako što ćete napustiti sobu pošto spustite bebu u krevetić i potom par puta obići bebu u kraćim vremenskim intervalima.

5. “Pick up – put down” metoda

Ova metoda, kao i prethodna, najmanje  će uznemiriti bebu, ali će zato najviše izmoriti roditelje. Naziv je dobro opisuje, a glasi “podigni-utješi-spusti”.

Beba se pospana, ali budna spušta u krevetić. Ako zaplače, sačekajte nekoliko minuta i ako se ne umiri sama, utješite je kratko i ponovo spustite u krevetić. Proces se ponavlja dok beba ne zaspi.

Ovoj metodi uspavljivanja treba najviše vremena da bi urodila plodom te zahteva i više strpljenja.

Očekuje se da “pick up-put down” metoda da rezultate posle 10-14 dana, a ostale metode već nakon 3-5 dana.

Kako najlakše uspavati bebu je pitanje koje  u stvari otvara čitav niz novih pitanja. Međutim, kad bolje razmislite shvatićete da sva ova pitanja imaju zapravo isti odgovor. Kako ćete najlakše uspavati svoju bebu je nešto što morate da otkrijete sami. Ne postoji univerzalna formula koja se može primjeniti na sve bebe. Postoje savjeti i smjernice koji vam mogu mnogo pomoći.

Svakako da možete da dodate i nešto svoje ako to odgovara i pomaže vašoj bebi. To i jeste najbolji način da naučite dijete vještini samostalnog uspavljivanja, ali i mnogim drugim stvarima u životu. Posmatrajte svoju djecu, prepoznajte njihove potrebe i teško da ćete pogriješiti.

Ukoliko je beba bolesna ili prolazi kroz neke razvojne promjene, u redu je da malo popustite i odstupite od uobičajenog šablona uspavljivanja nekoliko dana. Pomozite joj da prevaziđe trenutne poteškoće, ali se poslije vratite na ustaljeni režim kako beba ne bi zaboravila naučeno.

 

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *