Dojenje bebe

Većina žena smatra da je dojenje izuzetno bitna stvar radi pravilnog odrastanja i razvoja bebe. Jedno je sigurno, dojenje beba je najljepša stvar koju majka obavlja jer se tada javlja osjećaj posebne i nesvakidašnje bliskosti između majke i bebe. Koliko je zdravo majčino mlijeko govore mnogi sturčnjaci i pedijatri koji isiču značaj dojenja za razvoj bebe.

Kada se počinje sa dojenjem?

U prvim minutima ili čak satima nakon rođenja, beba neće moći da sisa, ali savjetuje se da se beba prisloni uz majku kako bi osjetila kožu i miris majke. Na ovaj način uspostavlja se prvi kontakt, bebe sa mamom. Kada je dojenje u pitanju, bitno je istaći da je lučenje mlijeka u direktnoj vezi sa načinom porođaja. Žene koje su se porodile prirodnim putem bez komplikacija počeće kroz par sati da luče mlijeko, dok žene koje su se porodile carskim rezom, mlijeko dobijaju nakon dva do tri dana. U početku mlijeko je žućkasto, gusto i žilavo. Takvo mlijeko se zove kolostrum. Ljekari preporučuju da beba konzumira ovo mlijeko s obzirom da je izuzetno bogato vitaminima i pozitivno utiče na imuni sistem bebe. Od prvih trenutaka bilo bi lijepo da beba bude priljubljena uz kožu majke kako bi se osjećala opušteno i sigurno. Na ovaj način bebe sa priprema za hranjenje.

Položaj za dojenje beba

Pravilan položaj za dojenje je onaj u kome se majka oseća ugodno i prijatno. Nakon što zauzme položaj koji joj prija mama bebu okreće prema sebi. Glavica bebe trebalo bi da bude u ravni sa majčinim grudima. Beba se postavlja tako da joj glavica bude na pregibu majčine ruke, a tijelo na podlaktici, dok se šakom pridržava bebina guza. Kako bi se beba postavila u pravilan položaj za dojenje, važno je da mama ne naginje svoje tijelo ili dojku ka bebi već da bebu priljubi uz sebe tako da joj nosić bude slobodan. Kako bi se mlijeko spustilo do bradavice i stimulisalo njegovo lučenje, grudi se mogu nježno masirati prije dojenja. Na ovaj način omogućava se bebi da lakše povuče mlijeko. Sledeći korak u pripremi grudi za dojenje je da se lagano, sa dva prsta suprotne ruke ispupče bradavice i usmjere ka bebinim ustima. Ukoliko usta bebe nisu dovoljno otvorena, nježnim golicanjem bebe po usnicama stimulisaće se da ista šire otvori kako bi uhvatila dojku. Ideja je da beba obuhvati ustima što veći dio areole kako bi vrh bradavice bio što dublje u bebinim ustima na spoju mekog i tvrdog nepca.

U početnim fazama može se desiti neprijatan osećaj kod majki, sa primesama bola, međutim on se javlja samo dok beba ne povuče par puta mlijeko. Kada to prođe, dojenje postaje pravo uživanje.

Pomagala koja mogu obezbijediti pravilan položaj za dojenje beba

Kako biste obezbedili ugodan položaj za dojenje bebe možete koristiti pomagala kao što su jastuci i marame kreirani baš za tu namjenu. Duga troperasta marama može obezbijediti da dijete bude lijepo smješteno na ruku, pričvršćeno maramom koja je zavezana oko majčinog vrata. Pamučna marama podupire bebu i čini oslonac. Majku neće boljeti ruka pri držanju djeteta, a obezbijediće se ugodan položaj za dojenje bebe. Pored marame mogu se koristiti i različiti jastuci prilagođeni ovoj namjeni. Naime, kako postoje jastuci za trudnicu, ali i za podupiranje beba, tako postoje i jastuci za adekvatno dojenje beba. Jastuci su kružnog ili polukružnog oblika, prorezani na sredini. Na taj način se obezbjeđuje lako i jednostavno držanje bebe i dojenje. Jastučići i marame za dojenje izrađeni su od najfinih materijala, a njihova upotreba prilokom dojenja obazbjeđuje udobnost i mami i bebi.

Preuzeto sa AKSA

Komentari nisu dostupni