Da li novorođenče treba piti vodu?

Jedna od najvećih dilema sa kojom se suočavaju mladi roditelji jeste – da li bebi dati da pije vode? Većina mama čula je da se voda ne daje bebi u prvih šest mjeseci života, ali nisu sigurni zašto bi voda mogla biti loša za bebino zdravlje.

Prema preporukama SZO u prvih šest mjeseci bebinog života  trebalo bi da se izbjegava ne samo voda, nego i hrana, a beba bi trebalo da pije samo mamino ili AD mlijeko. Evo razloga zbog kojih se to savjetuje.

 Voda može ometati unos mlijeka

Osnovni razlog zbog kog roditelji posežu da bebama daju vodu je da bi im obezbijedili hidrataciju. Međutim, prema riječima dječijih dijetetičara bebama nije potrebna dodatna hidratacija, koju bi voda obezbijedila, dovoljno je samo mlijeko čak i za vrijeme ljeta.

Pored toga, voda bebama može napuniti stomačić i tako im otežati  unos mlijeka zbog osjećaja sitosti. Voda je nepotrebna u prvim mjesecima, a upravo tada se roditelji najviše brinu oko toga kako napreduje njihova beba. Zašto biste rizikovali da beba slabije napreduje? Nema razloga. Voda takođe ometa sposobnost tijela da apsorbuje hranljive materije iz majčinog mlijeka ili adaptirane hrane.

Stavljanje previše vode u AD mlijeko može izazvati zdravstvene probleme.

Nedovoljan unos hranljivih sastojaka koje voda može prouzrokovati kod beba je takođe jedan od razloga zbog kojih ne bi trebalo razrjeđivati AD mlijeko viškom vode.

Prema navodima Američke akademije za pedijatriju, ako AD mlijeko zahtjeva vodu, trebalo bi da koristite samo onu vodu koju preporuči pedijatar.

Takođe je važno znati da „razblaživanje“ formule viškom vode može dovesti do stanja zvanog intoksikacija vodom, što može biti prilično opasno za bebe. Višak vode u bebinom organizmu može poremetiti balans elektrolita, što u rijetkim slučajevima, dovodi do napada.

baby drink water, Image: 92268634, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Bebini bubrezi nisu zreli za vodu

Do navršenih šest mjeseci bebini bubrezi su previše nezreli da bi pravilno filtrirali običnu vodu. Davanje vode može opteretiti bebine bubrege i dovesti do intoksikacije vodom. Ovo stanje ometa rast i razvoj bebe. Ipak, nakon šestog mjeseca starosti bebi slobodno i bez bojazni možete ponuditi bebi vodu, jer je organizam tada zreliji. Nakon šestog mjeseca vodu nudite po malo nakon obroka.

Od šest do 12 mjeseci voda se nudi periodično, po nekoliko gutljaja tu i tamo nakon obroka. Ne forsirajte bebu da pije, a korisno je bebi nuditi vodu iz čaše kako bi se navikavala da pije vodu i na taj način. Cilj je da se na početku vaša beba navikne da pije vodu. Za stariju dojenčad (od devet do 12 mjeseci) mogu da piju i do 100ml dnevno. Čak i ako je beba bolesna posavjetujte se sa pedijatrom.

Možda mislite da je u redu davati bebi vodu ili sok kad je bolesno, čak iako je mlađe od šest mjeseci, ali doktori kažu da to ipak nije potrebno. Sok i voda mogu usporiti apsorpciju hranljivih materija, navode ljekari, a sokovi se ne preporučuju zbog velike količine šećera.

Umjesto toga, obratite se pedijatru i raspitajte se o najboljem načinu da  prehlađeno ili dijete pod temperaturom, obezbijedite sa dovoljno tečnosti.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *