6 razloga zbog kojih ćete teže ostati trudni

Svaki par koji želi da dobije bebu zna da to i nije tako jednostavan zadatak. Imajte na umu da postoji nekoliko uzroka zbog kojih ne možete ostati trudni, a moguće je lako ih se riješiti. Otkrivamo  vam 6 razloga zbog kojih ćete teže zatrudnjeti.

6 razloga zbog kojih ćete teže zatrudnjeti

Stres

Visok nivo stresa igra veliku ulogu u reproduktivnom znanju. On može usporiti začeće jer povišen nivo hormona stresa – kortizola  negativno utiče na ovulaciju i plodnost. Kada je u pitanju plodnost, govorimo o visokom nivou hroničnog stresa, a ne o svakodnevnim stresovima sa kojima se svi susreću. Mnogi parovi su svjedočili da su dobili dijete tek onda kada su prestali da se brinu o tome. Iako zvuči nemoguće, možda je upravo stres i briga bio razlog zbog kog žena ranije nije ostala trudna.

Nepoznavanje termina ovulacije

Tajming je veoma bitan ukoliko pokušavate da zatrudnite. Veoma je bitno da imate seks u onim danima kada ste najplodniji. Ukoliko ne znate termin ovulacije, to može otežati začeće. Najveći broj žena ovulira 14 dana pre početka menstruacije. Međutim, ukoliko imate neredovne menstruacije, izračunavanje dana ovulacije može biti vrlo teško.

Loše navike

Navike poput pušenja, alkohola i nezdrave hrane utiču na plodnost. Dugotrajno pušenje ubrzava propadanje jajnih ćelija, smanjuje broj spermatozoida i čini spermu manje zdravom.

Preparati za intimnu negu

Preparate za intimnu njegu je najboje prestati koristiti kada pokušavate da zatrudnite. Medicinski razlozi ne preporučuju ispiranje iz raznih razloga poput vaginalnih infekcija do polno prenosivih infekcija. Kada je u pitanju trudnoća, ovakvo ispiranje može djelovati kao spermicid. Pokazalo se da ovakvi prozvodi narušavaju plodnost.

Zdravlje partnera

Mada mnogi za probleme sa plodnošću krive žene, muškarci imaju podjednake šanse da doprinesu izostanku trudnoće. Naime, slučajevi neplodnosti pogađaju 40% žene, 40% muškarce, a u 20% slučajeva riječ je o obostranom problemu.

Kontracepcija

Neke kontraceptivne hormonske pilule su povezane sa izostankom trudnoće jer su povezane sa dužim kašnjenjem u vraćanju plodnosti od drugih. Imajte na umu da je svaka osoba drugačija, ali ukoliko ste tek prekinuli sa konzumiranjem pilula, postoji mogućnost da će vašem organizmu trebati malo vremena da ponovo bude plodan.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *