5 Načina kako ojačati imunitet u trudnoći

Imunitet u trudnoći je tema za trudnice u svim nedjeljama trudnoće, kao i za sve žene koje rade na začeću. Kako ojačati imunitet?

Imunitet u Trudnoći

Istina je da se imuni sistem u trudnoći mijenja. Prvi trimestar trudnoće je najosetljiviji, ali trudnica je osjetljiva i tokom cijele trudnoće, i dobro je, koliko god možemo, da na prirodni način osnažimo organizam. Na mnogo stvari u trudnoći i u novonastalim okolnostima ne možemo da utičemo. Ali dvije stvari koje pružamo našoj bebi u našim su rukama: a to je hrana koju unosimo i misli i emocije koje gajimo.

1. Hrana koju jedemo u trudnoći

Kako bi odbrambene snage našeg tijela ojačale neophodna je izbalansirana, uravnotežena i redovna ishrana. Bilo bi dobro da brzu hranu, grickalice i industrijske slatkiše smanjite na najmanju moguću mjeru. Prevelik unos ugljenih hidrata (bijelog brašna i šećera), kao i aditiva i pojačivača ukusa iz brze hrane, može narušiti mikrobiom crijeva koji sadrži dragocjene bakterije nezamjenljive u održavanju zdravlja (i raspoloženja) tokom trudnoće. Hormon sreće, serotonin proizvodi se u našem mozgu i našim crevima. Interesantan je podatak da se između 80-90% serotonina nalazi u gastrointestinalnom traktu.

2. Povedite računa o digestivnom traktu

Crijevna flora se takođe mijenja tokom trudnoće. Crijevni mikrobiom žene koja se nalazi u trećem trimestru trudnoće ima sličnu aktivnost kao mikrobiom osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom. Imuni sistem crijeva igra važnu ulogu u odbrambenom sistemu našeg organizma. Zato je potrebno njegovati i čuvati crijevnu mikrofloru hranom i probioticima, naravno, uz preporuku ljekara.

Probiotici i imunitet

Rezultati brojnih studija ukazuju da suplementacija probioticima može imati povoljne efekte na stimulaciju imunog sistema i u liječenju urogenitalnih infekcija. Dodatak Lactobacillus rhamnosus-a u ishrani trudnica povoljno utiče na metabolizam glukoze i smanjenje zapaljenja u crijevima, te na taj način smanjuje sklonost ka razvoju dijabetisa i gojaznosti. Takođe je dokazano njegovo pozitivno dejstvo u prevenciji alergija kod novorođene djece, smanjenju rizika od postporođajne depresije i prevencije prevremenog porođaja.

3. Suplementacija u trudnoći

U razgovoru sa ginekologom odlučite se za preparat koji najviše odgovara potrebama vašeg organizma. Bilo bi dobro da suplementi za trudnice sadrži pažljivo odabrane vitamine, minerale i oligoelemente, ali i probiotik koji može da pomogne u podizanju kako imuniteta majke tako i bebe, ali i u smanjenju rizika od različitih komplikacija kako tokom, tako i nakon trudnoće. Pored toga bilo bi dobro da sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži ili eliminiše neprijatne mučnine prisutne kod mnogih trudnica, posebno u prva tri meseca trudnoće.

4. Fizička aktivnost i vitamin D za imunitet u trudnoći

Boravak na vazduhu i fizička aktivnost, dragocjeni su i nezamenljivi. Ukoliko je moguće, gledajte da što više vremena provedete u prirodi, na suncu. Kada ste izloženi sunčevoj svjetlosti vaše tijelo samo stvara vitamin D, koji zbog toga često zovemo „vitamin Sunca“. Fizička aktivnost na otvorenom je uvek preporučljiva, dok kupanje u bazenu u ovom periodu nije preporučljivo.

5. Dovoljno sna u trudnoći utiče na imunitet

Mnoge studije pokazuju da su ljudi koji spavaju ispod 7 sati dnevno skloniji padu imuniteta. U trudnoći je potreba za snom prirodno regulisana hormonima, pa ćete vjerovatno biti pospanije nego inače. Ukoliko imate problema sa snom, probajte da 2 h pre spavanja izbjegnete držanje telefona, smanjite unos kafe i čitate nešto umirujuće.

Optimizam kao odluka 

Vaše tijelo je stan vaše bebe, ukrasite ga osmijehom, ljubavlju i optimizmom koji će i podržati imunitet.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *